
Een samenwerking tussen de provincie betekent ook dat er een gemeenschappelijke aanbesteding kan gebeuren, met een sneller en goedkoper en veiliger resultaat tot gevolg.
Ter hoogte van het kruispunt Overleiestraat/Maria-Aalterseweg gebeurden recent 3 ongevallen. De Overleiestraat is recht en breed en nodigt uit tot snel rijden. Een aangepast snelheidsregime, een herinrichting van het kruispunt en afwerking van het fietspad zijn nodig om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen.
Vragen:
Hoe ver staat dit dossier, wanneer wordt het ontbrekende deel aangelegd?
Klopt het dat er door gebrek in afstemming in visie geen verder overleg meer is gebeurd met als gevolg dat de provincie West-Vlaanderen haar dossier verder alleen afwerkte?
De discussie tussen de verschillende overheden situeren zich voornamelijk ter hoogte van het kruispunt Overleiestraat/Maria-Aalterseweg. Gezien dit het belangrijkste knelpunt is voor fietsers op het lange afstandsproject tussen Gent en Brugge lijkt het ons wenselijk dat de provincie hier het voortouw neemt en in overleg met de betrokken gemeentes en Waterwegen en Zeekanaal op korte termijn een veilige optie uitwerkt. Is de provincie akkoord om dit voortouw te nemen in dit dossier?
Welke acties zal de provincie ondernemen om dit dossier terug op de rails te krijgen om zowel de discussie over de herinrichting van het kruispunt Overleiestraat/Maria-Aalterseweg uit te klaren als een oplossing op korte termijn voor de verdere aanleg van het fietspad op het terrein te realiseren?
De gemeenteraadsleden van Aalter, Mieke Schauvlieghe en van Knesselare: Peter Van Wonterghem en
Ann Depoortere hadden de vraag gesteld in de gemeenteraad.
Het antwoord van de deputé Peter Hertog op de vraag van Riet Gillis, was duidelijk: de overheden schuiven de schuld naar elkaar. Waterwegen & Zeekanaal moeten nog uitmaken en doorgeven aan de provincie wat het beste is, een fietsbrug onder de brug of erboven en Knesselare moet nog snelheidsmetingen uitvoeren. Ondanks herhaaldelijk aandringen van de provincie geeft Waterwegen & Zeekanaal geen antwoord.
Op vrijdag 19.06.2015 was er een nieuw overleg.
Op woensdag 17.06.2015 gaven de gemeenteraadsleden Mieke Schauvlieghe , Ann Depoortere en Peter Van Wonterghem en provincieraadslid Riet Gillis een persconferentie over de toch wel zeer gevaarlijke situatie voor de fietsers.
Op 20.06.2015 stelde Bjorn Roska een schriftelijke vraag in het Vlaams parlement.
Opvolging verzekerd op gemeentelijk, provinciaal en Vlaams niveau? een mooie samenwerking.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter